Je caravan verhuren als particulier

​​​​​​Heb je een caravan die het grootste deel van het jaar stilstaat? Dan ben je niet de enige. Voor veel caravanbezitters is hun tweede huis op wielen vooral een seizoensding. Maar wist je dat je caravan juist in die stilstand geld kan opleveren? Via platforms als PaulCamper kun je als particulier je caravan verhuren op een veilige en makkelijke manier. En ja, ook al ligt de focus op campers van dit platform, caravans zijn zeker welkom. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten als je je caravan wilt verhuren. Van de voordelen tot de risico's, en van het praktische regelwerk tot slimme tips. Lees snel verder!
Stel zit op een grasveld op een camping met op de achtergrond een caravan met gezellige lampjes en een kampvuur
Je caravan verhuren als particulier: slimme bijverdienste of gedoe?

Waarom zou je je caravan verhuren?

Laten we eerlijk zijn: een caravan is geen goedkope hobby. Je betaalt voor stalling, onderhoud en verzekering, ook als je 'm niet gebruikt. Door te verhuren kun je die kosten terugverdienen, of zelfs winst maken.

Voordelen op een rij:

  • Extra inkomen:
    Een goed onderhouden caravan kan al snel 200 tot 600 euro per week opleveren, afhankelijk van het seizoen.
  • Minder stilstand:
    Door verhuur blijft alles in beweging, letterlijk en figuurlijk.
  • Delen met anderen:
    Veel mensen willen wel eens kamperen, maar hebben zelf geen caravan. Jij biedt ze de kans.
  • Flexibiliteit:
    Je bepaalt zelf wanneer je verhuurt en aan wie zodat je zelf ook nog gebruik kunt maken van de caravan.

Is verhuren niet veel gedoe?

Dat denken veel mensen, maar het valt vaak mee. Zeker als je gebruikmaakt van een huurplatform. Zij nemen je veel werk uit handen: van het opstellen van een huurcontract tot het regelen van dagverzekeringen en betalingen. Jij zorgt vooral voor een nette caravan en een goede overdracht. Bovendien is verhuren via een platform veel veiliger en gemakkelijker dan wanneer je het zelf regelt via bijvoorbeeld Marktplaats of je eigen website. Je profiteert van ondersteuning op het gebied van contracten, verzekeringen en betalingen. Zo hoef je zelf niet te rommelen met losse afspraken of zorgen over aansprakelijkheid. Een platform zoals PaulCamper regelt het meeste voor je en bovendien heb je een veel groter bereik.

Kan ik bij elk platform mijn caravan verhuren?

Caravan verhuren via bekende platforms
Platform Caravan toegestaan Focus op campers Verzekering en pechhulp Begeleiding bij schade Opmerking
PaulCamper ✅ Ja ✅ Ja ✅ Ja ✅ Ja Beste optie voor caravanverhuur
Goboony ❌ Nee ✅ Ja ✅ Ja ✅ Ja Alleen geschikt voor campers
SnappCar ❌ Nee ⚠️ Beperkt ⚠️ Beperkt ⚠️ Beperkt Gericht op auto's, geen focus op caravans

Zoals je kunt zien in de tabel is niet elk platform is geschikt voor het verhuren van caravans. Veel deelplatforms richten zich specifiek op campers, en laten caravans buiten beschouwing. Goboony bijvoorbeeld is een populair platform, maar richt zich uitsluitend op campers. Caravans kunnen daar niet worden aangeboden. Bij PaulCamper zit je wél goed met een caravan: dit platform accepteert zowel campers als caravans. Je kunt eenvoudig een profiel aanmaken, foto's en beschikbaarheid toevoegen, en profiteren van zaken als verzekering, pechhulp en klantenservice tijdens de huurperiode.
SnappCar is primair gericht op auto’s en slechts deels op campers, maar niet op caravans. Bovendien ontbreekt daar vaak de gespecialiseerde dekking en begeleiding die een platform zoals PaulCamper wél bieden. Daarom is PaulCamper op dit moment het meest geschikte platform in Nederland om je caravan te verhuren.
Op dit moment is PaulCamper het meest geschikte platform voor het verhuren van je caravan.
Een romantische picknick op een camping met uitzicht op de heuvels met op de achtergrond een gehuurde caravan
Ontdek de belangrijkste verschillen in aanbod, voorwaarden en service tussen Goboony en PaulCamper.

Hoe werkt caravanverhuur via een platform?

Verhuren vraagt wat tijd en aandacht, vooral in het begin. Maar met een goed platform aan je zijde dat helpt bij contracten, verzekeringen en betalingen, wordt het al snel een stuk overzichtelijker én leuker.

Zo ziet het proces van verhuren eruit:

  1. Meld je aan bij een deelplatform zoals PaulCamper en maak een aantrekkelijk profiel aan
    Een goede verhuur start met een sterk profiel. Upload duidelijke foto's (van binnen en buiten), geef een uitgebreide beschrijving en stel je beschikbaarheid in.
  2. Krijg aanvragen van huurders
    Zodra je profiel online staat, kunnen geïnteresseerden een verzoek indienen. Jij hebt rechtstreeks contact met hen, zodat je kunt kennismaken en vragen kunt stellen.
  3. Jij kiest wie je caravan huurt
    Geen automatische boekingen: je behoudt altijd zelf de controle. Jij beslist of je een aanvraag accepteert.
  4. Regel een duidelijke overdracht
    Zorg dat je caravan schoon, compleet en technisch in orde is. Geef uitleg over het gebruik en regel de sleuteloverdracht persoonlijk. Kleine moeite, groot vertrouwen.
  5. Wees bereikbaar tijdens de huur
    Mocht er onderweg iets zijn, dan kunnen huurders contact met je opnemen. Je hoeft geen fulltime servicedesk te spelen, maar goed bereikbaar zijn wordt gewaardeerd.
  6. Controleer na terugkomst
    Check de caravan helemaal na bij inlevering, check op schade of ontbrekende spullen en gebruik het overdrachtsformulier. Gaat er iets mis? Dan helpt het platform je bij de afhandeling.

Waar moet je caravan aan voldoen?

Je caravan hoeft geen splinternieuwe showcar te zijn, maar moet natuurlijk wel veilig, schoon en technisch in orde zijn.
Let daarom op de volgende punten:
  • Goede remmen, verlichting en banden
  • Schoon en met een heldere gebruiksinstructie
  • Standaard inventaris (denk aan campingservies, pannen, campingstoelen, tafel etc).
  • Gasinstallatie in veilige staat
  • Regelmatig onderhoud
  • Brandblusser, rookmelder en EHBO-set aanbevolen

Meer comfort = meer verhuurkans

Een complete en praktische inventaris maakt je caravan aantrekkelijker voor huurders. Denk aan extra's zoals:
  • Voortent voor de caravan
  • Eventuele bijzettent
  • Oprijblokken, stroomkabels en haringen
  • Koffiezetapparaat
  • Tosti-ijzer
  • Spelletjes
  • Buitenkleed
  • Buitenspeelgoed
  • Oplaadpunt voor telefoons
  • Parasol
  • Fietsendrager
Wil je meer uit je verhuur halen? Lees dan onze tips voor succesvol verhuren van je caravan; van betere foto’s tot slimme extra’s die huurders waarderen.

Geen trekhaak? Geen probleem!

Je vergroot je verhuurkansen flink als je een haal- en brengservice aanbiedt (tegen vergoeding). Veel mensen willen graag met een caravan op vakantie, maar hebben geen trekhaak of ervaring met rijden. Door aan te bieden dat je de caravan naar de camping brengt (en weer ophaalt), spreek je een veel grotere doelgroep aan. Zeker op campings in eigen regio is dat een slimme extra service die vaak nét het verschil maakt.

Caravan in je eigen tuin

Heb je een grote tuin? Denk eens aan een mini-camping in eigen achtertuin! Zet je caravan neer en bied hem aan via het platform van Campspace. Ideaal voor reizigers die van rust, natuur en een unieke overnachtingsplek houden, en voor jou een leuke manier om iets bij te verdienen.
Een hippe en opgeknapte caravan met kussentjes en aankleding in bohemian stijl
Zolang je caravanverhuur goed regelt, is het niet alleen slim, maar ook verrassend leuk.

Wat levert het op?

De opbrengst van caravanverhuur hangt af van een paar factoren:
  • Seizoen: Zomerweken zijn het populairst, dus ook het duurst.
  • Type caravan: Luxe, moderne modellen doen het beter dan oudere basic uitvoeringen.
  • Locatie: Woon je centraal of dicht bij populaire bestemmingen? Dan zit je goed.
  • Voorzieningen: Een voortent, airco of fietsenrek maken je caravan aantrekkelijker.
Een voorbeeld: een eenvoudige caravan levert in het hoogseizoen al gauw €350 per week op. Stel dat je zes weken per jaar verhuurt, dan zit je op €2100. Trek daar wat kosten vanaf, en je houdt een nette bijverdienste over.

Let op: dit zijn gemiddelde bedragen! Met een luxere caravan of een langere verhuurperiode kan het natuurlijk flink oplopen. Camperverhuur levert doorgaans aanzienlijk meer op, maar daar staat dan ook vaak een hogere investering tegenover.

Verzekering bij caravanverhuur

Als je je caravan wilt verhuren, is het belangrijk om te weten dat een standaard caravanverzekering verhuur vaak niet dekt. Sommige verzekeraars bieden wél een speciale polis aan waarbij verhuur aan derden is toegestaan, maar dit moet je altijd expliciet navragen. Datzelfde geldt ook voor verzekeringen bij het verhuren van je camper.

Een laagdrempelig alternatief is de dagverzekering via een verhuurplatform zoals PaulCamper. Die regelt per huurperiode een tijdelijke verzekering inclusief pechhulp. Zo ben jij én de huurder goed gedekt tijdens de verhuur, zonder dat je je eigen polis hoeft aan te passen.

Belasting bij het verhuren van je caravan

Verdien je geld met het verhuren van je caravan? Dan moet je dit in principe opgeven bij de Belastingdienst. In veel gevallen valt dit onder "inkomsten uit overige werkzaamheden". Je mag hier ook gemaakte kosten (zoals schoonmaak of platformkosten) tegenover zetten. Maar let op: de exacte regels kunnen per situatie verschillen. Wil je zeker weten hoe het voor jou zit? Bekijk dan de informatie op de site van de Belastingdienst over tijdelijke verhuur en inkomsten.

Let op: dit is geen belastingadvies – laat je bij twijfel altijd informeren door een belastingadviseur of de Belastingdienst zelf.

Is je caravan verhuren iets voor jou?

Vind je verhuren spannend of zitten er teveel nadelen aan het verhuren van je caravan? Niet iedereen vindt het prettig als een ander in zijn of haar caravan slaapt. Maar als je daar nuchter mee omgaat, is het een mooie manier om kosten terug te verdienen en je caravan optimaal te benutten. Zeker als je 'm toch maar een paar weken per jaar zelf gebruikt. Voor veel verhuurders voelt het als een kleine onderneming. Je bent gastheer of gastvrouw, zonder dat je zelf veel hoeft te investeren. En wie weet: misschien vinden je huurders het zo leuk dat ze volgend jaar weer boeken.
Ontdek het platform PaulCamper
Staat jouw caravan vaker stil dan je lief is? Dan is dit het moment om er anderen van te laten genieten én er zelf wat aan te verdienen.